V.A.T.

Geschiedenis van het dorp Sloten

Weilandje Vrije Geer - 25 jaar

 

V.A.T.

In de zomer is het mogelijk over de VAT en Eigen Hof een wandeling te maken. De complexen zijn door een houten bruggetje met elkaar verbonden. Pas op: bij nat weer kan het glad zijn. 

Vereniging Amateur Tuinders

 


Geschiedenis van het dorp Sloten

Op meerdere plekken staan online stukken geschiedenis van het dorp Sloten, en indirect ook over ons tuinpark. Relevante delen van deze informatie zullen op deze pagina samengevoegd gaan worden. Hieronder volgen alvast enkele links naar pagina's met meer informatie.

Ontstaan en onwikkeling Sloten (ruimtelijkeplannen.nl)

Geschiedenis van Sloten (dorpsraadslotenoudosdorp.nl)

Bestemmingsplan Dorp Sloten en Ringvaartdijk Oost Pdf

Cultuurhistorische Verkenning 2007 voor de Dorpskern Sloten en de Osdorperweg

Op onderstaande kaart is goed te zien hoe het landschap rond Sloten is veranderd in de afgelopen paar honderd jaar. De Sloterweg, Ringvaart, en Osdorperweg zijn hetzelfde glebleven. Het oude slotenpatroon is alleen nog zichtbaar in en langs de Vrije Geer (Kerksloot), langs de oude Haagseweg en in ons tuinpark. Bron kaart van Lourens Pietersz uit 1564 (Heinemeijer e.a. 1987, p. 30-31).

       Sloten 1564-2017

 


Weilandje Vrije Geer - 25 jaar

Weilandje Vrije Geer 25 jaar

Daarnaast was het afgelopen 17 mei natuurlijjk 25 jaar geleden dat mede dankzij de steun van veel volkstuinders het eerste burgergeinitieerde referendum over 'ons weilandje' in Sloten, wat net als Eigen Hof nu onderdeel uitmaakt van de Groene As, met overmacht gewonnen werd. Die 17e mei werd daar dan ook zowel lokaal (AT5) als landelijk (SBS6) aandacht aan besteed. 

Van deze deze historische gebeurtenis en alles wat er aan vooraf ging en daarna gebeurde, is nu ook een professionele documentairefilm gemaakt die prachtig weergeeft hoe dat ogenschijnlijk  onbelangrijke  landje  heeft kunnen uitgroeien tot het huidige natuurparkje Vrije Geer wat hedentendage zo'n enorme grote natuurlijke verbindingswaarde heeft hier in het westen van Amsterdam!  Te zien op https://geheugenvanwest.amsterdam/

De film genaamd 'De Slag om het Weilandje Vrije Geer' wordt 31 mei a.s. tevens uitgezonden op AT5 om 17.18  en om 22.15 uur

       Referendumbijdrage volkstuinders 1995