Algemene informatie

Op deze pagina plaatsen we als Werkgroep Natuurlijk Tuinieren regelmatig berichten over activiteiten die op het park worden georganiseerd, algemene informatie die met Natuurlijk Tuinieren te maken heeft en stukjes die erover zijn gepubliceerd. Items die niet meer actueel zijn kunt u hier nalezen.

    NT groep juni 

Eind 2013 begon Eigen Hof met het traject 'Natuurlijk Tuinieren'van de AVVN. In twee jaar tijd hebben we met z'n allen hard gewerkt en de inspanningen werden beloond: op 10 september 2016 ontving Eigen Hof het Nationaal Keurmerk Natuurlijk Tuinieren uit handen van de stadsdeelbestuurdere Ronald Mauer en de voorzitter van de AVVN Ruud Grondel: een Lieveheersbeestjesschild, en wel met 4 stippen! Het maximum van het aantal stippen voor het niveau van Natuurlijk Tuinieren waaraan een tuinpark kan voldoen! Een prachtig resultaat! Met wel een kanttekening: zonder onze bijzondere elementen zoals de heemtuin e.d. hadden wij dat niet gehaald: dus er is nog veel werk aan de winkel. Er kan immers nog veel verbeterd worden!
 
Klik hier voor nieuws en actualiteiten op onze facebook-pagina

De leden van de werkgroep v.l.n.r.:

 • Saskia Bender – communicatie
 • Jeroen Bon – bomen en waterkwaliteit
 • Margo van Ee – contactpersoon naar het Bestuur
 • Bonne Keijzer – coördinator Heemtuin
 • Lidy Beemster – coördinator Tuincommissie

Contact: eigenhof.natuurlijktuinieren@gmail.com

Facebook: https://www.facebook.com/nt.eh.amsterdam

                           eendentrappetje2

 

Stukje Vroegop 2015

Klik hier voor een stukje dat de werkgroep heeft geschreven voor de Vroegop over haar activiteiten deze zomer. 

Terugblik 2014 en 2015

NT-terugblik2014

Activiteiten

ACTIVITEITEN  NATUURLIJK TUINIEREN 2020
 
Ook dit jaar organiseert onze groep ondanks alle beperkende maatregelen toch nog 2 workshops t.w. de nachtvlinderavond en de waterdiertjes voor kinderen. Zie de  Bezoekersagenda voor de details.
 
Daarnaast houden wij ons i.s.m. de tuincommissie, bestuur en leden bezig met  de herkeuring van het Keurmerk Natuurlijk Tuinieren wat gaat plaatsvinden begin september.
 
 
WORKSHOPS NATUURLIJK TUINIEREN 2019
 
Ook dit jaar organiseert onze groep weer een paar leuke workshops, om te leren, informeren en inspireren! Vorig seizoen waren bv de bloembollen-workshop en de middag over waterdiertjes goed bezocht. 
Wil je meedoen, mail ons dan op eigenhof.natuurlijktuinieren@gmail.com
 
Wat gaan we dit jaar doen?
Hier volgen de data en onderwerpen:
 
zaterdag 20 april om 14.00 uur bijenhotels
We gaan met oude wijnkistjes, stukken boomstam en bamboestokken weer een hoop mooie hotelletjes bouwen voor de solitaire bijen die wel een steuntje in de rug kunnen gebruiken. Mocht je materiaal hebben, neem het vooral mee naar deze praktische middag. Na een korte inleiding door Bonne Keizer gaan we direct aan de slag, zodat iedereen een hotel mee naar zijn/haar tuin kan nemen.
 
zaterdag 22 juni om 14.00 uur - waterdiertjes
Voor de derde keer gaan we op zoek naar dieren die leven in onze vijvers en sloten. Het is heel interessant om deze workshop te herhalen, want zo kunnen we kijken of het beter of slechter gaat met het waterleven. De workshop wordt gegeven door twee deskundige tuinders, de dames Rosa Smit (bioloog) en Noemie Smit.
 
zaterdag 29 juni om 14.00 uur - zomersnoei + OPROEP
Na het snoeien van onze tuinplanten in het voorjaar - meestal in de maand maart - is het na de 'langste dag' (21 juni) tijd voor de zomersnoei. Maar welke planten moet je in de zomer eigenlijk snoeien? En waarom snoeien we überhaupt? Tijdens deze workshop willen we graag, onder deskundige leiding, van tuin naar tuin wandelen om daar te plekke te laten zien hoe je dat snoeien moet doen. We vragen tuinders met struiken, (fruit)bomen of andere planten die 's zomers gesnoeid moeten worden daarom om zich bij ons op te geven als ze mee willen doen met deze workshop. Mail ons als je planten/struiken/bomen hebt die in de zomer (bij-)gesnoeid moeten worden, zoals fruitbomen, Spiraea, Weigela, Forsythia etc., dan kunnen we afspreken.
 
vrijdag 30 augustus om 20.00 uur - nachtvlinders
Onder leiding van Trees Kaiser van de werkgroep Vlinderfaunistiek gaan we weer op zoek naar nachtvlinders op Eigen Hof. Met een bepaalde lokstof en een lamp die op een witte doek gericht staat proberen we de verschillende bijzondere soortjes van dit insect te verleiden om zich te laten zien. Vorig jaar was het een beetje fris, dus bleef de opkomst wat matig, maar dit jaar gaan we voor een beter resultaat!
 
 
Workshops Tuinieren vanaf 2016
 
In de eerst jaren  hebben we in het kader van Natuurlijk Tuinieren een flink aantal leerzame workshops op Eigen Hof kunnen organiseren, met steun van de AVVN. Zo was er een workshop composteren, leerden we insectenhotels maken en vertelde Rinus Hofs ons van alles over de bodem waarop wij tuinieren. De bijeenkomsten werden goed bezocht en bijzonder gewaardeerd. Daarna zijn we op eigen kracht doorgegaan met de workshops voor tuinders én bezoekers van Eigen Hof.
Zo hebben we o.m. een vleermuizen- en nachtvinderavond, een bloembollenworkshop, bomenwandelingen en waterdiertjes workshops kunnen organiseren.
We zijn dan ook heel blij met de extra inzet van diverse tuinleden die ieder een workshop voor hun rekening nemen.  
 
Klusclub

De 4e zaterdag van de maand wordt er gewerkt aan natuurlijke bouwsels. We maken nieuwe dingen of knappen bestaande op. Dit gebeurt vanuit de werkplaats van 10:30 tot 13:00, met tussendoor een bakkie in het keukentje. We hergebruiken zo veel mogelijk de aanwezige materialen en proberen tot creatieve oplossingen te komen. 

En in de zomermaanden sluiten we aan bij de creaclub in de kantine ,wel zo gezellig! 

De volgende data zijn geprikt, met een eerste voorstel voor activiteit:

26 jan: Voorbereiden bundelhuisje

23 feb: Bundelhuisje in elkaar zetten

23 maart: Bundelhuisje af timmeren voor groen en plaatsen 

27 april: nieuwe (bredere en langere) egeltrappetjes maken voor ingang

25 mei: nieuwe egeltrappetjes plaatsen en oude herstellen 

Mee doen met hobbyclub in de zomer

28 sept: opknappen bestaande bouwsels buiten

26 okt: vogelhuisjes maken

23 november: vogelhuisjes af maken en ophangen

 

 

Links

Algemene info Natuurlijk Tuinieren - Waarom, Hoe en Wat
- Een wandelgids over tuinparken in onze buurt
- Een checklist Natuurlijk Tuinieren
- Een lijst met Insectenplanten voor de natuurvriendelijke tuin
- Een lijst met vogelbomen en -struiken

disclaimer

Dit is de eigen pagina van de Werkgroep Natuurlijk Tuinieren. De leden van deze werkgroep verzorgen zelf de bijdragen op deze pagina.