Aandacht voor rattenoverlast  

Ratten hebben natuurlijk zo hun plaats binnen de gehele flora en fauna, maar zodra er overlast gaat optreden wordt het verstandig om daar extra aandacht aan te besteden.  

Want het is van belang ze ook weer niet té dicht in de buurt te hebben, zo kunnen ze namelijk nare ziekten overbrengen en vlooien, teken en mijten verspreiden. En ook knagen ze dan van alles stuk op zoek naar voedsel zoals plastic (voedsel)verpakkingen, rubber en zelfs elektriciteitskabels. 

Op Eigen Hof zal de bruine rat het meest voorkomen. Hij leeft voornamelijk buiten en houdt van water. De zwarte rat houdt meer van droge plekken binnen. Ze zijn beiden intelligent, nieuwsgierig en kunnen zich snel voortplanten.  Het verschil ook is te zien aan de uitwerpselen: keutels van de bruine rat zijn ongeveer 2 cm lang en een halve cm dik, bruingrijs en stomp. Die van de zwarte rat zijn kleiner, 1 cm lang maar wel 2 tot 3 cm dik, donker van kleur met spitse uiteinden. 

Welnu, in 2018 zijn deze dieren door meerdere tuinders op verscheidene plaatsen op het park regelmatig nabij hun huisjes gesignaleerd. 

 

Reden genoeg om hier een lijstje te geven van maatregelen die rattenoverlast tegengaan: 

- gooi geen voedselresten op de composthoop of in de tuin; vooral niet gekookt. 

- laat geen eten staan, ook geen vuile vaat. 

- bewaar zaden e.d. goed afgesloten. 

- zet geen vogelvoer op de grond. 

- ratten houden niet van grind. 

- weer ze binnen door het dichtstoppen van gaten en ontoegankelijk maken van ventilatiekanalen. 

- ratten houden niet van deurborstels. 

- aanvullend kan desgewenst ook nog actief ingegrepen worden door een rattenval aan te schaffen bij de Inkoop. 

 Met deze maatregelen kan het niet anders dan dat de overlast na verloop van tijd weer zal afnemen, vooral als tuinders deze serieus nemen.