Nieuws in coronatijd

Maatregelen in coronatijd:

Na de 'lockdown' in maart zijn, wegens de in Nederland gunstige ontwikkelingen rond het Coronavirus, vanaf 1 juli met inachtnemening van de beperkingen van overheid en bond (zie  www.bondvanvolkstuinders.nl en https://www.rijksoverheid.nl/) weer beperkt gezamenlijke activiteiten mogelijk.

Vanaf zaterdag 11 juli vinden daarom ook weer de maandelijkse bestuurszittingen plaats waardoor o.a. het inschrijven voor aspirantleden en de verhuur van tuinen aan leden weer van start kan gaan.

Voor het algemeen werk geldt een speciale regeling vanaf 1 juni. (zie de brief van de tuincommissie bij de bestuursmededelingen)

Updates met details hierover zijn o.a. te vinden in de mailberichten aan alle leden en op de aankondigingen op het park zelf.

Overig nieuws:


 

Open tuinen dag herfst en nieuw toegangshek aan het einde van het tuinseizoen

Afgelopen zondag 27 september werd op Eigen Hof de Open tuinen dag herfst georganiseerd waarbij bezoekers ook welkom waren op opengestelde tuinen. Dit naast de eerder voor bezoekers georganiseerde nachtvlinderavond en de workshop waterdiertjes voor kinderen.

Bij deze gelegenheid echter werd daaraan voorafgaand het onlangs geplaatste nieuwe fraaie toegangshek in gebruik genomen waarbij veel leden de moeite namen om daarbij aanwezig te zijn. 

Daarmee liep een tuinseizoen ten einde waarin verder helaas allerlei gezamenlijke verenigingsactiviteiten afgelast moesten worden wegens de beperkende coronamaatregelen.

Wat overbleef dit seizoen waren, naast het tuinieren op de tuinen zelf, de werkbeurten vanaf juni die in groepjes op 1,5m buiten plaatsvonden, waarbij de tuinders zich bleven inzetten voor het behoud van het park, wat zo’n belangrijke groene buurtfunctie heeft in een omgeving die almaar verstedelijkt. 

    OTD 27-9-20 ledenopkomst    OTD 27-9-20 onderlinge dank met EH bloemen    OTD 27-9-20 toegangshek voor rust en veiligheid

de ledenopkomst      -    felicitaties met bloemen van de tuin      -      toegangshek t.b.v. rust en veiligheid

 

Groenvisie

In mei heeft de gemeente een nieuwe conceptgroenvisie gelanceerd waar ook een conceptnota volkstuinenbeleid deel van uitmaakt. Meer informatie daarover is te vinden op amsterdam.nl en bij de bondvanvolkstuinders.nl. De leden zijn daarover door de bond en het bestuur geïnformeerd.

Ondanks allerlei beperkende maatregelen, waardoor allerlei leuke activiteiten voorlopig zijn afgelast, heeft Eigen Hof nog steeds wat te bieden op het vlak van het welzijn in Amsterdam. 

Zo hebben wij ons park gelukkig nog open kunnen stellen vanaf 1 april zodat mensen uit de buurt voor een wandeling overdag toch nog van ons gezonde lentegroen kunnen genieten.

Weilandje Vrije Geer 25 jaar

Daarnaast was het afgelopen 17 mei natuurlijjk 25 jaar geleden dat mede dankzij de steun van veel volkstuinders het eerste burgergeinitieerde referendum over 'ons weilandje' in Sloten, wat net als Eigen Hof nu onderdeel uitmaakt van de Groene As, met overmacht gewonnen werd. Die 17e mei werd daar dan ook zowel lokaal (AT5) als landelijk (SBS6) aandacht aan besteed. 

Van deze deze historische gebeurtenis en alles wat er aan vooraf ging en daarna gebeurde, is nu ook een professionele documentairefilm gemaakt die prachtig weergeeft hoe dat ogenschijnlijk  onbelangrijke  landje  heeft kunnen uitgroeien tot het huidige natuurparkje Vrije Geer wat hedentendage zo'n enorme grote natuurlijke verbindingswaarde heeft hier in het westen van Amsterdam!  Te zien op https://geheugenvanwest.amsterdam/

De film genaamd 'De Slag om het Weilandje Vrije Geer' wordt 31 mei a.s. tevens uitgezonden op AT5 om 17.18  en om 22.15 uur

    Referendumbijdrage volkstuinders 1995

 

Verder hebben een drietal leden bij de plaatselijke groengroep in Nieuw-Sloten in samenwerking met de gemeente zich ingezet voor een nieuw stukje groen bij het winkelcentrum aldaar door een 'tegel eruit plant erin' actie:

    Nieuw groen NSGG

 

 

Verslag nachtvinderavond 2020

 

Nachtvlinderen 2020 op Eigen Hof

De nachtvlinderavond van dit jaar was erg geslaagd en gezellig! Vrijdagavond 14 augustus was een mooie zomeravond. Een leuke opkomst van met name omwonenden. Door corona was het dit keer niet op de langste dag, dat kwam uiteindelijk niet slecht uit gezien de vangst.

Er waren relatief weinig grote vlinders, maar met de kleintjes erbij is het een enorme lijst geworden van 70 verschillende soorten zie: https://waarneming.nl/users/107974/observations/?after_date=2020-08-14&before_date=2020-08-14&advanced=on&page=3

De pijlstaarten en beren lieten het afweten.

Nieuw voor Amsterdam is de egale bosrankspanner: https://waarneming.nl/observation/198469580/ en meteen vier exemplaren!

Onze nachtvlinder expert Edo was erg gecharmeerd van de hermelijnvlinder: https://waarneming.nl/observation/198469669/ maar twijfel of het de kleine is of de wilgen…

De Vlokreeft (geen nachtvlinder ;-)) op het doek bij het werkhok was de meest vreemde waarneming van de avond. Ondanks de droge periode dus niet in het water maar aan het springen op het droge.

Volgend jaar gaan we weer op herhaling. Het idee is om dan met een aggregaat te gaan nachtvlinderen in de Heemtuin. We zijn benieuwd wat daar s ’nachts rondvliegt!