Voorkom legionella

Als water lang stilstaat dan blijft het niet fris en gezond. Daarom is het ook van belang om de kraan even te laten doorlopen als die een tijd (langer dan een week) niet is gebruikt.  Dat kennen we ook op de tuin, want het water gaat dan stinken en kan wat lauw zijn. 

Als stilstaaand water echter warmer wordt dan 20 graden dan gaat de Legionella-bacterie die zich van nature in het water bevindt een rol spelen. 

Want tussen 20 en 50 graden Celsius kan de Legionella-bacterie zich in stilstaand water razendsnel vermenigvuldigen.  Bij het vernevelen daarvan kan het besmette water vervolgens gemakkelijk in de luchtwegen komen en dan de zgn. Veteranen-ziekte veroorzaken. 

Deze ziekte begint met griepachtige verschijnselen en kan tot ernstige ontsteking van de ademhalingsorganen leiden bij ouderen en mensen met een zwakke gezondheid. Hierbij kunnen ook slachtoffers vallen zoals bij de Westfriese Flora gebeurde in 1999. Toen vielen er maar liefst 32 doden door een met een brandslang gevuld bubbelbad dat verneveld water in de lucht bracht. Ondanks de daarna genomen maatregelen komt de ziekte hier momenteel nog ruim 500 maal per jaar voor.  Zie voor meer informatie: https://www.rivm.nl/vragen-en-antwoorden-legionellose 

Oppassen met het vernevelen van stilstaand water dus, vooral als dat warmer dan 20 graden wordt. 

Onderstaande tips voorkomen dan dit gevaar: 

- doorspoelen van kraan of tuinslang 

- laat een gevulde tuinslang niet in de zon liggen of hangen 

- Stel een eventueel warmwatertoestel boven de 60 graden in; dan kan de bacterie niet meer overleven.