Bijen op Eigen Hof

We hebben sinds enige tijd een bijenvolk op Eigen Hof, bij tuin 116a.

De ontwikkeling van het bijenvolk wordt gevolgd door imker Jan Wierenga. Contactpersoon voor Eigen Hof is Lucy Schothorst van tuin 78.

Vlak na de komst van het eerste volk, hebben zich nieuwe volken gevormd, zodat we nu drie volken hebben. De zwermen die zich afgesplitst hebben, zaten in een boom en zijn er door Jeroen, op aanwijzingen van de imker, uitgehaald. Ze hebben inmiddels ook een plek in de heemtuin gekregen.

Nieuw bijenvolk

 Nieuw bijenvolk2

 Foto's: Lydia Sleijster

Om de bijenvolken in stand te houden is het van het grootste belang dat de beestjes niet in contact komen met door pesticiden bespoten planten. Die pesticiden blijken op veel planten uit de bekende tuincentra te zitten. Zie meer hierover de volgende link die we van ons lid Tjammie Walda ontvingen:

http://www.trosradar.nl/uitzending/archief/detail/aflevering/21-04-2014/pesticiden-op-tuinplanten/itemized/1/?extra-item=1

Insectenhotels

In de workshop mei 2015 deden we van alles om het (wilde) bijen en andere insecten naar ar de zin te maken in de workshop Bijenhotels. Wat doe je er wel/niet in, waarmee vul je het op? Enz. Leuke hotels en hotelletjes waren het resultaat van gewoon afvalhout/stenen/blikjes/touwtjes/bamboestokjes en bamboestok. Het grootste hotel (Heemtuin) is nog steeds in aanbouw: de bouw gaat verder in 2016 en wordt dan netjes afgewerkt.

       bijenhotel