Bus 195

De bus heeft sinds december 2016 weer een halte voor de entree van Eigen Hof, het nummer van de lijn is geen 145 meer, maar 195 en rijd tussen Schiphol en station Lelylaan. Actuele vertrektijden kunt u vinden op de website van Connexxion.

       Bus 195

Voor de volledigheid hieronder de laatste melding van Slotenbewoonster Tamar over de bushalte.

Beste Allezes,

We hebben het geklaard! Het is een klein wonder... De best mogelijke uitslag hebben we binnengesleept! Ik leg nog even uit hoe het precies zit.

Zoals jullie weten, is het vervoerder Connexxion, die uiteindelijk beslist hoe de bus rijdt. Daarin is de Regioraad dus afhankelijk van de busmaatschappij. Connexxion is andersom ook afhankelijk van de Regioraad, omdat de Regioraad bepaalt wie de buslijnen mag exploiteren.

Als de Regioraad - zoals nu het geval is - unaniem aangeeft dat zij willen dat de busroute weer over de Sloterweg gaat rijden en dat de drie haltes weer in gebruik worden genomen, dan zal Connexxion dat - klemmende verzoek - eigenlijk zeker volgen. Alleen wanneer er prangende redenen zouden zijn waarom dat niet zou kunnen, dan wijken ze daar in de praktijk van af. In ons geval zal dat niet zo zijn, omdat de wethouder Connexxion de wind al helemaal uit de zeilen heeft genomen.

De wethouder heeft gisteren namelijk aangegeven dat:

- buslijn 145 indertijd naar Nieuw Sloten is verlegd, omdat daar meer mensen wonen;
- daarom leefde de verwachting dat in Nieuw Sloten meer passagiers van deze bus gebruik zouden willen maken;
- geconstateerd is dat er in Nieuw Sloten minder/weinig belangstelling is voor bus 145;
- er op de oude route wél brede belangstelling is voor bus 145;
- het terugleggen van de route niet leidt tot tijdverlies "of wat dan ook";
- er dus voldoende argumenten zijn om Connexxion te bewegen de route van bus 145 weer terug te leggen over de Sloterweg.

Verschillende raadsfracties (aanvankelijk vooral de SP, Partij van de Ouderen, Eén Haarlemmermeers, GroenLinks en D66) spraken zich al snel uit voor het zo snel mogelijk (dus per december 2016) terugleggen van de route naar de Sloterweg. Als belangrijk argument gebruikte iedereen het perfecte team insprekers van gisteravond (5 juli jl, lm)! Jullie hadden allemaal sterke verhalen, die volkomen duidelijk waren. De insprekers versterkten elkaar prachtig. De diversiteit van vervoersbehoeften en het maatschappelijk belang kwamen mooi naar voren. En de film van de Sloterkerk bood een informatieve aanvulling (ook goed voor de afwisseling).

Het is ook erg fijn dat de wethouder meteen al heeft aangegeven dat deze routewijziging ook meegenomen zal worden bij de volgende concessie, die met ingang van december 2017 gaat gelden. Dat is mooi, omdat de routewijziging dan goed verankerd is voor de toekomst.

Al is het natuurlijk wél zo dat wij er straks met z'n allen voor moeten gaan zorgen dat die drie bushaltes ook daadwerkelijk gebruikt gaan worden... Maar ik verwacht dat dat wel gaat lukken, zeker met die frequentie!Zonder jullie geweldige bijdragen was dit niet gelukt! Samen stonden we inderdaad sterk.

Veel dank voor de prettige samenwerking. Als ik meer nieuws krijg (al is de kans groot dat jullie dat ook rechtstreeks van de Stadsregio krijgen) dan neem ik weer contact met jullie op.

Met vriendelijke groet, Tamar